Marka oluşturmak ciddi ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Bir alanda atılım yapmadan önce doğru strateji ve hedefler belirlenmeli, rakiplerin durumu analiz edilmeli ve farklı olmak gereklidir. Bu durum firmanın ismi ya da öne çıkarmayı düşündüğü marka ve markalar için de geçerlidir. Bir konuda girişimde bulunmadan önce çalışılacak sektördeki rakiplerden ayrılmak için rakiplerin kullandığı markaların incelenmesi ve değerlendirilmesi şarttır. Fark yaratmak doğru adım atmak için en önemli basamaktır.
Bir ürünün markası, bir firmanın markası, bir teknoloji ürününün markası, bir hizmetin markası kişilerde öncelikle kaliteyi anımsatmalı, ayrıca müşteriye özel bir ürün ya da hizmet alındığını hissettirmeli, benzerleri kesinlikle anımsatmamalı, kolay telaffuz edilmeli, akılda kalıcı olmalıdır. Yurtdışına açılma olasılığı olan markalar için benzeri kriterler ülke bazlı olarak da değerlendirilmelidir.
Markanın kelime anlamı ve ifade ediliş biçimi kadar görsel olarak akıllarda kalan logoları da özel öneme sahiptir. Logo markanın adeta parmak izi gibidir. Bazen hiç isim kullanmadan sadece logoya bakılarak da markanın ne olduğu akıllarda canlanmaktadır. Logo belirlemesi yaparken de rakiplerin analizi, sektörün durumu, logonun tüketici için akılda kalıcılığı gibi parametrelerin hesaba katılarak konusunda uzman grafik tasarımcılarla çalışmak gereklidir.
Tüm bu adımları attıktan ve markanızla ticari yolculuğa çıkmaya başladıktan sonra ürün kalitesi, satış sonrası destek, müşteri geri bildirimleri ile markanızı perçinleyebildi iseniz belirli bir tanınmışlık düzeyine gelmek zor değildir.
Bu aşamaya gelen bir markanın sektördeki varlığını sürdürebilmesi için sektörün sürekli takibini yapmalı, taklitleri engellenmeli ve gerekirse markasını tazelemelidir.
Türkiye’nin en önemli markaları doğru stratejiler, doğru reklam kampanyaları ile geldikleri noktada rakiplerinden ne kadar sıyrılsalar da belli zaman sonra logolarını yenilemekte ve yeni çıkış yapan dinamik rakiplerine yenilmemek için değiştikleri imajını vermektedirler.
Bu konuda Türkiye’den bazı örnekleri görsel olarak solda eski sağda yeni logolarını aşağıda görmeniz mümkündür. Türkiye’nin en büyük beyaz eşya firması, online alışveriş platformu, en önemli cam işçiliği firmamız ve herkesçe bilinen televizyon kanallarımız zamanı geldiğinde yeni logoları ile karşımıza çıkmıştırlar.
Logo Değişikliği Yapan Türk Markalar
Logo Değişikliği Yapan Yabancı Markalar
Yurtdışındaki markalarda ise çok daha sık bir değişim gözlenmektedir. Coca cola, Shell ce Reebok’un nerede ise 5 ila 10 yıl arasında logo değişikliğine gittiğini görmek mümkün.
Özel zaman ve durumlara göre değişen logolar
Özel günler ya da durumlar için geçici logo değişikliği yapan firmalar da var. Örneğin bazı ünlü otomobil markaları Covid 19 salgını nedeni ile sosyal mesafeye vurgu yapacak yeni logolar kullanmaya başladılar.
Bu örnekler gösteriyor ki, bir markanın bilinç altında her daim yer etmesi, güne ve zaman uygun şekilde dönüşmesi bir firmanın kalıcılığı için çok önemli bir unsur. Dolayısı ile bir sektörde yer edinmek sürekli sektörü ve ihtiyaçları koklamaktan geçiyor. Markanın kimlik kazanması ve devamı için çaba gerekiyor.