Tasarım yapan bir başvuru sahibi tasarımını elbette en özgün şekilde ortaya çıkardığını düşünür ancak bazen kişiler ellerinde olmadan görsel hafızalarında kalan bazı ürünlerden esinlenebilir ve bunun farkına varmayabilirler. Tasarım başvurularının tescil alabilmesi için iki kriter gereklidir. Yenilik ve ayırt edicilik. Türk Patent ve Marka Kurumu 2017’de kabul edilen Sınai Mülkiyet Kanunu’ndan bu yana tasarım başvurularını yenilik yönünden araştırmaktadır . Yenilik kriteri, daha önce aynı tasarımın ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerinin herkesin erişimine açık olmasıdır. Bir başka deyişle kişiler başvuru öncesinde tasarıma dair ürünü pazara sundular ise bu sunuşun tarihi yenilik yönünden değerlendirilir. Tasarımın piyasaya sunuluşundan itibaren bir yıl içinde Türkiye’de başvuru yapılmalıdır. Eğer bu süre sonrasında başvuru yapılır ise tasarım başvuruya konu olacak yeniliğe sahip değildir. İkinci bir yanılgı ise akıllı taklit dediğimiz, bir ürünü çok ufak değişikliklerle modifiye ederek üründe değişiklik yapıldığını ve bu sayede tasarımı tescil edebileceğini düşünen tasarımcı değil kolaycı bir zihniyete sahip kişilerin tasarımlarında ortaya çıkar. Bir dönem sektörde tasarım üzerinde 7 değişiklik yaparsan tasarımda yenilik sağlanır gibi hurafeler kulağımıza çalınmakta idi.
Bunun dışında yurtdışında var olan bir ürün Türkiye’de yok ise bu ürünü getirmenin kendine hak olduğunu düşünen ve serbestçe üretebilecekken bir de kendi tasarlamadığı bu ürüne başvuru yapmak isteyenler bulunmaktadır. Bu tarz bir düşünce ile başvuru yapan bir firma ya da şahıs da ürünün orijinaline Türk Patent tarafından ulaşıldığında başvurusunun reddedildiğini görecektir.
Sözün özü esinlenme sonucu oluşan bir tasarım yenilik kriterini sağlayabilecekken direkt mevcut bir ürünü değiştirmeye yönelik tasarım yapmaktan uzak bir faaliyet sonucu ortaya çıkan modifiye ürün, detayda ufak değişiklikler barındırdığı için yeni bulunmayabilir. Bu sebeple yeniliği sağlayabilecek bir tasarım yapılmalı ve bu tasarımı yapan tasarımcı sektörü takip ederek kendine özgü bir çalışma çıkartabilir ise tasarım başvurusu yapmalıdır.